Bilişim teknolojisi ve kullanılan bilgisayar sistemleri her geçen gün geliştirilirken, elbette ki bu sistemlerin yönetilmesi, analizleri ve kontrol edilmesi adına bazı uzmanların görev alması gerekmektedir. Sizlere bu yazımızda bahsetmekte olduğumuz sistem yöneticileri, bu sistemlerin kurulumu ve sistemlerin kullanımında bazı görevleri ele almaktadır. Daha detaylı bir şekilde sistem yöneticisi ne iş yapar sorularınıza cevap vermek gerekirse, aşağıda yer alan bilgilere göz atmamız mümkündür.
Sistem yöneticisi kimdir?
Genel olarak şirketlerin, firmaların ihtiyaç duymakta olduğu bir personel olarak tanımlanabilir. Her şirket, sistemlerin kurulması ve kontrol edilmesi adına sistem yöneticilerine ihtiyaç duymaktadır. Genel olarak yöneticilerin bilgisayar sistemlerinde ortaya çıkan bir takım teknik problemleri ortadan kaldırırken, yine değişen bir yöneticinin yerine gelen yeni kişi masasına geçmeden önce bu sistemlerin kontrolünü ve düzenlemelerini yaparak, bilgisayarları hazır hale getirmektedir. Bazı görevlerinden ve alanlarından bahsetmek gerekirse, bilgiler şöyledir.
Sistem yöneticisi ve görevleri
Bazı kişiler, bilgisayar tamircisi ya da bilgisayarcı olarak tanımlasa da, aslında sistem yöneticisi çok daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Verdiği hizmetler normal bir bilgisayar tamircisine göre daha profesyonel olurken, genel olarak yazılım problemlerini ortadan kaldırarak, eski hasar görmüş olan yazılımları kaldırarak, yenileri ile değişim sağlamaktadır. Bu kurlum sürecini üstlenirken, firmanın sahip olduğu lisanslı programları ya da diğerlerini kurulum gerçekleştirerek hizmetleri sunmaktadır. Bazı görevleri ise şu şekildedir.
Bilgisayar sistemlerini analiz ederek, kurulum ve yapılandırma desteği vermektedir
Genel olarak gerekli bakım ve yedekleme işlemlerini uygular
Güvenlik için gerekli olan yazılım ve takipleri gerçekleştirir
Şirket içerisinde ya da şirket ile dış bağlantılar arasında mail trafiğini ele alır
Filtreleme işlemi yapar
Kimler sistem yöneticiliği yapabilir?
Sistem yöneticisi olarak bilinen çok farklı unvana rastlamanız mümkündür. Bu unvanları alabilmek için elbette ki bazı eğitim ve kurslara katılmak zorundasınız. Bu kurslar başarı ile tamamlandıktan sonra, sistem yöneticisi unvanı ile artık sektörde hizmet vermeye başlayabilirsiniz. Genel olarak okullardan ya da özel eğitim kursları sayesinde alınan unvanlar aşağıda ki gibi yer almaktadır.
Bilgi Teknolojileri Mühendisi / Information Technologies Engineer
Bilgi Teknolojileri Yöneticisi / Information Systems Administrator
Teknik Danışman / Technical Consultant
Proje Lideri / Project Leader
Bilgi İşlem Müdürü / IT Manager
Ağ Güvenliği Yöneticisi / Network Security Manager