SEO çalışmalarının öneminin artık giderek anlaşılması ile birlikte, arama motoru optimizayonlarında da klasik yöntemlerin dışına çıkılmakta ve yalnızca kullanıcı odaklı değil, mobil cihazlar ve Youtube alanında da farklı yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. İnternet sitelerinde olduğu kadar Youtube platformu üzerinden de SEO çalışması yapmak isteyen ama Youtube üzerinden bu şekilde bir işlemin yapılıp yapılamayacağını merak eden binlerce kişi bulunmaktadır. Bu yazımızda da kullanıcılarımız için Youtube SEO çalışması ve nasıl yapıldığına dair birbirinden önemli bilgileri sizler ile paylaşacağız.
Arama motorlarına bakıldığı zaman, ilk olarak Google’ı ele almamız gerekecektir. Google, şuan için yaklaşık olarak 250 algoritma ile faaliyet göstermektedir. Yani burada sözü geçen algoritmalar, internet sitelerinin farklı süzgeçlerden geçirilmesi ve algoritmalara en uygun olanların üst sıralarda kendisine yer bulması anlamına gelmektedir.
Google tarafından SEO çalışmalarında en fazla dikkat edilen konuların başında, internet adreslerinde bulunan link çıkışları ve kod dizinleridir. Fakat, Youtube’a yönelik yapılacak SEO çalışmaları, dışsal kaynaklardan değil, tamamen Youtube içerisinden gerçekleştirilmektedir. Kişiler genellikle video kalitesinin temel etken olduğunu düşünse de, Youtube SEO çalışması için asıl önemli olan, izleyici oylarıdır. Bundan dolayı, internet sitelerine kıyasla daha farklı yöntemler uygulanan Youtube SEO’sunda, kişilerin dikkat etmesi gereken kurallar beş ana başlıkta toplanmaktadır.
Title (Başlık)
Youtube’de asıl önemli olan videoların içeriği olsa da, videolara yapılan açıklamalar da Google tarafından dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Burada title kısmına kişilerin iki kat önem göstermesi gerekiyor. Youtube; video başlıklarını tararken iki durumu dikkate alır. Bunlar; videonun hangi aramalarda gösterileceği ve izleyici kitlesidir. Videonuzu en iyi şekilde açıklayan başlığı girmeniz burada yeterli olmuyor ve kullanıcılar açısından da ilgi çekici başlıkların burada tercih edilmesi gerekiyor.
Description (Açıklama)
Description kısmı, internet sitelerine içerik ekleyen kişiler tarafından en fazla dikkat edilen noktalardan birisidir. Aynı özenin, Youtube videolarının eklenmesi sırasında da gösterilmesi gerekmektedir. Bunun için kişilere yardımcı olacak Youtube Keyword Tool eklentisini kullanmak yeterli olacaktır. Anahtar kelime açısından yoğunluk bulunan bir açıklama kısmı hazırlanması halinde, hem aranan kelimelerde Youtube üzerinden hem de Google aramalarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.
Tags (Etiketler)
Videolar için istenilen etiketler, videonun içeriği hakkında bilgi verici olan ve birkaç kelime ile oluşturulacak kelime öbekleridir. Bunu örnek ile açıklayacak olursak; video konusunun ‘’SEO Nasıl Yapılır?’’ olduğunu varsayalım. Bu başlık için oluşturulabilecek etiket kısmı ‘’SEO, nasıl, yapılır’’ şeklinde olabilir.
Category (Kategori)
Videonuzun kategorisi ya da Circle’ı, kullanıcıların arama yapacakları ya da videonuzun içeriğine en uygun olan bölümde yayınlanmalıdır. Örnek olarak müzik klibi yayını yapılıyorsa, kategoriler içerisinden ‘’Music’’ seçilmelidir. Bunun dışında daha fazla izlemeye ulaşmak için birbirinden farklı kategorilerde ekleme yapılırsa, çok da bir fayda sağlamayacaktır.
Sosyal Medya Paylaşımı
Buraya kadar olan kısım ile sosyal medya paylaşımları aslında birbirinden çok farklı süreçlerdir. Çünkü, ilk dört süreci gerçekleştirmeseniz bile, yalnızca sosyal medya paylaşımları ile ciddi bir hedef kitleye ulaşmanız mümkün olacaktır. Bunun için ihtiyaç duyulan şey ise, güçlü bir sosyal medya hesabıdır. Özellikle Youtube hesabı üzerinden bağlanılan Google+ sayfanızda paylaştığınız videoların sizlere geri dönüşü çok fazla olacaktır. Burada paylaştığınız videolara +1 almanız halinde, videonuza da ciddi katkı sağlamış olacaksınız.
Yalnızca Google+ üzerinden değil, diğer sosyal medya kanallarından da bu tarz paylaşımlar yapabilirsiniz. Videonuzun izlenmesi ve beğenilmesi durumunda kişiler tarafından paylaşılacağı, böylelikle de daha fazla hedef kitleye ulaşacağınızı kesinlikle unutmamalısınız.