Zorunlu bir web sitesi içersinde şirketlerin tüm resmi bilgilerinin yayınlanması gereken bir web sayfasıdır. Kanunen içeriği usulüne uygun bir şekilde web sayfasına koymayanlar için, internet sitesini oluşturmayan veya internet sitesi varsa aynı süre içerisinde internet sitesinin bir kısmını bilgi toplumu hizmetlerine özgülemeyene göre daha hafif cezalar sağlanmıştır.
Zorunlu web sitesinde olması gerekenler
1) Zorulu web tasarım tüm sermaye şirketleri için geçerlidir. 2) Zorunlu web tasarım yönetim paneline sahip olmalı ve kolay bir şekilde güncellenmelidir. 3) Yeni Türk Ticaret kanununda web sitesi içersinde yayınlanması zorunlu olacağı açıklanan raporlar, toplantı haberleri, kararları, bilançolar gibi bilgiler internet sitesinde olması gereklidir. Bu bilgilerin ne olacağı henüz kesinleştirilmemiştir 4) Şirketlere getirilen web sitesi zorunluluğu isteyen herkesin şirket bilgileri kolayca ulaşabilmeleri için çıkarılmıştır. Bu nedenle internet sitesi aktif bir şekilde yayında olmalıdır. 5) Oluşturulan internet sayfası kanun değişikliklerinde kendi yapısını güncelleyebilmelidir. 6) Web sayfası yalnızca kanuni bir zorunluluk nedeniyle yapılmamalıdır. İnternet sitesini şirketin müşterileri de kullanacaklardır. Bu nedenden ötürü firma bilgilerinin yer almasının yanı sıra profesyonel bir internet sitesi olmalıdır.
Şahıs firmalarının internet sitesi
Web sitesi zorunluluğunun detaylarına baktığımızda türk ticaret kanunu'nda 1524. Maddede tam olarak belirtilmese de kuruluş ile ilgili olan maddede tüm ticari işletmelerin fiş ve fatura gibi belgelerinde web sayfalarının adreslerinin yazılması gerektiği yazılıyor. Web sitesi olmayanlar ya da sitesi kanuna uygun olmayanların cezası?
3 ay içerisinde bir web sitesi yaptırmayan veya kanuna uygun sitesi olmayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklar 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adlî para cezasına çarptırılacaklardır.
Ayrıca internet sayfasında yer alması zorunlu olan içeriği kanuna uygun bir şekilde yerleştirmeyen; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklarının failleri üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasına çarptırılacaklardır.
14 Ocak 2011’de Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte firmalara internet sitesi olma zorunluluğu yasalaştı. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre her şirket kanuna uygun web sitesi yaptırmak zorundadır.
Ticaret Kanunu'nda yer alan ilgili maddelerin özet hali ise aşağıdaki gibidir:
a) Şirketçe kanunen yapılması gereken ilanlar.
b) Pay sahipleri ile ortakların menfaatlerini koruyabilmeleri ve haklarını bilinçli kullanabilmeleri için görmelerinin ve bilmelerinin yararlı olduğu belgeler, bilgiler, açıklamalar.
c) Yönetim ve müdürler kurulu tarafından alınan; rüçhan, değiştime, alım, önerilme, değişim oranı, ayrılma karşılığı gibi haklara ilişkin kararlar; bunlarla ilgili bedellerin nasıl belirlendiğini gösteren hesapların dökümü.
d) Değerleme raporları, kurucular beyanı, payların halka arz edilmesine dair taahhütler, bunlara ait teminatlar ve garantiler; iflasın ertelenmesine veya benzeri konulara ilişkin karar metinleri; şirketin kendi paylarını iktisap etmesi hakkındaki genel kurul ve yönetim kurulu kararları, bu işlemlerle ilgili açıklamalar, bilgiler, belgeler.
e) Ticaret şirketlerinin birleşmesi, bölünmesi, tür değiştirmesi hâlinde, ortakların ve menfaat sahiplerinin incelemesine sunulan bilgiler, tablolar, belgeler; sermaye arttırımı, azaltılması dâhil, esas sözleşme değişikliklerine ait belgeler, kararlar; imtiyazlı pay sahipleri genel kurulu kararları, menkul kıymet çıkarılması gibi işlemler dolayısıyla hazırlanan raporlar.
f) Genel kurullara ait olanlar dâhil her türlü çağrılara ait belgeler, raporlar, yönetim kurulu açıklamaları.
g) Şeffaflık ilkesi ve bilgi toplumu açısından açıklanması zorunlu bilgiler.
h) Bilgi alma kapsamında sorulan sorular, bunlara verilen cevaplar, diğer kanunlarda pay sahiplerinin veya ortakların aydınlatılması için öngörülen hususlar.
ı) Finansal tablolar, kanunen açıklanması gerekli ara tablolar, özel amaçlarla çıkarılan bilançolar ve diğer finansal tablolar, pay ve menfaat sahipleri bakımından bilinmesi gerekli finansal raporlamalar, bunların dipnotları ve ekleri.
i) Yönetim kurulunun yıllık raporu, kurumsal yönetim ilkelerine ne ölçüde uyulduğuna ilişkin yıllık değerlendirme açıklaması; yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle yöneticilere ödenen her türlü paralar, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar ve benzeri ödemeler.
j) Denetçi, özel denetçi, işlem denetçisi raporları.
k) Yetkili kurul ve bakanlıkların konulmasını istedikleri, pay sahiplerini ve sermaye piyasasını ilgilendiren konulara ilişkin bilgiler.
İnternet Sitesi İle İlgili Cezai Sorumluluklar;
Kanunun 1524 üncü maddesinde öngörülen internet sitesini Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan veya internet sitesi mevcut ise aynı süre içinde internet sitesinin bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine özgülemeyen anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklar altı aya kadar hapis ve yüz günden üçyüz güne kadar adli para cezasıyla ve aynı madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu bentte sayılan failler üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar.